welcome

assalamualikum ,annyeonghaseyo

Thursday, 28 November 2013


assalamualaikum ... fuhh lama seyh x update blog,senarnya aku x dapat update sebab aku x ingat email aku n password aku "mang teruk la ingatan aku" tapi somehow aku search blog aku then aku bleh cari balik email n password , bertapa gembira nya aku dapat balik blog aku HAHAHAH .. so skang korang tau motif aku letak gambar happiness ni kan . Tapi bukan sbb dapat bukak blog balik jew aku happy bnyak lagi sebab lain k.

ok last aku update blog aku masa abis sem 1 skang aku nak masuk sem 4 dah baru dapat bukak balik blog ni huhu mang lama. ok mang bnyak dah aku blaja dari sem 1 sampai dah nak sem 4 ni tapi aku ase x cukup agi, bnyak lagi aku kna blaja . dari aku buta pasal2 IT ni skang dah biasa jew "bukan nak takbur k" nak cite jew !! x bleh ?? HAHA . Tengah aku lepak2 ptg tadi aku try la search blog aku pastu aku tgk masih wujud tapi email ngan password aku mang x ingat gle r dah bape sem beb , no pin bank yg baru semalam aku tukar pown kekadang aku telupa coz i am a man k . so aku pown try2 supaya leh bukak skali senang jew nak bukak balik walaupun email aku lupa nasib baik waaa  dah blaja bnyak pasal IT ni klau x mesti malas la nak bukak pi wat baru jew .

So aku nak msuk skit pasal happiness ni ,Ben Sweetland(aku x knal pown sapa mamat ni) ckp "happiness is journey..not a destination". Yup aku setuju ngan dia sbb sepanjang perjalanan hidup aku mang bnyak kali gak tersinggah kat happiness ni , cehh tersinggah tapi napa aku kata tersinggah sbb benda tu kita x duga pown beza tau kalau kita cari kegembiraan . aku penah cari kegembiraan sbb time tu aku x gembira so mcm2 aku buat utk gembira then finally aku lalai jew n aku sedar benda tu gembira kan aku time tu jew lpas pada tu x de ape pown (so ni yg dimaksudkan happiness is not a destination) . tapi aku pusing balik kebelakang flash back semua yg aku dah lalui suddenly aku senyum sendiri then aku sedar this is happiness. mang beharga gila semua tu kenangan2 tu x leh beli dengan emas sbb dia lagi bernilai dari emas. kadang2 aku tanya diri aku knape aku x leh nak wat sesuatu utk gembira kan diri orang lain ya saat dorang perlu skang baru aku sedar itu bukan saat yg tempat , sbb Allah s.w.t tu lagi mengetahui dari kita ,dia anta kita pada masa yg betul2 tepat utk gembira kan seseorang tu , sbb kalau kita gembira kan dia pada waktu tu mungkin kita x kan gembira tapi dia gembira camne tuh ?? hahah , nanti kalau korang dah lalui korang akan tau lah ye sbb mang susah aku nak explain kat sini. klau face to face maybe boleh. cehh bajet siak aku ni HAHAHA.

kita x leh lawan ape yg Allah s.w.t tentukan sbb tu kita kna berdoa supaya dia tentukan yg terbaik untuk kita , Allah s.w.t itu sebaik baik perancang . k laa sampai sini dulu sbb aku dah ngantuk gle nih rabak mata aku klau trus on9 nih. jgn lupa doakan kegembiraan org yg kita sayang k, krna kegembiraan dorang adalah kegembiraan kita jugak n pesanan terakhir aku "sebelum keluarnya pelangi yg cantik pasti sebelum nya hujan yg lebat" mcm tu la kegembiraan ni kna telan ubat yg pahit dulu baru badan kita sembuh .. korang paham x?? k aku x ksah pown paham k x saja wat2 tanya .. assalamualaikum  :)

Thursday, 27 September 2012





 .......semalam sedang aku lepak2 sendirian ade seorang member ajak aku join pegi program harapan dekat Kelab Shah Alam ,kata nya jom la kita join aznil ade datang. .
yeah!! aku yg kebosanan nak mampus ni dengan sepantas kilat balik ke bilik dan menukar pakaian agar kelihatan segak,kemas dan bergaya. . . bhahaha nape plak la aku ckap mcm ni mcm pelik jew ..
tujuan aku nak follow sebenarnya nak cuci mata jew nak plak memang aku tngah bosan gle mang kene la kan, sampai jew kat sana wah rase baguz gle aku datang x sia sia haha dapat tengok permandangan yg cantik,after that kite org pown di jemput la makan memandang kan makanan pown telah disedia kan. . sedang aku makan ,aku ternampak kelibat pak nil yg lalu dihadapan aku,ape yg terlintas kat pikiran aku time tu satu jew pergh pak nil ni mang hensem r walaupun dah agak veteran.

selesai makan kite org pown bergerak la masuk dlam dewan ,aku sbenarnya x de idea program ape la yg member aku ajak ni,then after that baru aku tau rupa nya mlm tu pak nil akan berkongsi sedikit pengalaman dia ngan kite org semua ..pak nil mang seorang yg hebat la bagi aku sbb dia asal bkan org yg suka nak menonjol kan diri di hadapan org ramai dan seorang yg biasa biasa ,tapi pak nil kata after dia masuk u,bermula la dimana beliau begitu aktif menonjol kan diri, beliau ingin merasa hidup berdikari dan membuat segala keputusan sendiri..

sbnarnya bnyak tips tips yg sangat berguna telah pak nil kongsi kan dekat kami semua ,dan yg paling penting ialah bagai mana kite nak membuat kan kita serasi dngan persekitaran kita ..ape yg dimaksud kan kat sini iala cara kita nak berkomonikasi dngan org lain ,mcm mane nak bagi org tertarik dngan kita. . ramai antara kita yg kadang2 berasa kecil dan malu malu untuk bercakap atau berbual dngan org lain haha aku pown sama jugak mcm tuh ,tapi senarnya akuu pown sedang cuba memperbaiki diri aku supaya lebih confident ble becakap dngan org . . perkara paling penting ble bcakap ngan org lain adelah eye contact sbb dari mata ni org ble bca hati kita ni gugup ke rilek ke so that why benda tu penting sangat.. .

benda yg paling menakjub kan yg ade pada diri pak nil ni ialah dia dapat merubah situasi yg pda asal nya begitu happening kepda situsi yg sedih hnya dlam satu saat jew...ape yg pak nil yg ckap ialah kita mesti masuk kan diri kita kedalam situasi itu baru kita bleh tangkap jiwa org lain dan bercakap biar la dari hati,pak nil sendiri pown jarang menguna task yg diberi ketika mengacara program,sebb  kita x kan tau situsi yg akan berlaku dan task tuh hnya sekadar guide kita jew,tapi yg pling penting ialah kita letakkan diri dlm setiap situsi tu dngan cara tu baru kita tau ape yg perlu diperkatakan kerana perkataan itu dtg dari hati kita secara automatik. .  ape ape pown satu pegalaman yg seronok bersama pak nil,pak nil mang hebatlah bermain dngan psikologi . .
harap nanti aku pown mampu bercakap dngan confident kat depan org lain.. ok cukup sampai sini la dulu :) tata.. 

Wednesday, 26 September 2012

Salam cinta

Salam cinta ?? tajuk ni aku ambik dari movie yg aku tengok semalam,sebuah movie yg simple n kita mang dah bleh agak ending dia mcm mana.. movie ni cam biasa la pasal laki jatuh cinta ngan pempuan yg solehah seorang anak ustaz plak tuh .  . watak kamal adli dan diana amir dlm cite ni mang menjadi,bukan senang nak buat penonton terus setia menunggu kesudahan cerita walaupun dah tau penghakhiran dia mcm mana . . tapi pengarah telah berjaya membuat hati penonton menunggu untuk sebuah kesudahan yg indah. . aku x suka nak cerita banyak2 rasa nya korang patut tengok sendiri la untuk lebih menghayatinya haha. . .

so sebenarnya ape yg cuba aku cerita kan hari ni mengenai cinta ,zaman remaja merupakan zaman yg memang dipenuhi dengan cinta ,ramai yg brtanya salah ke becinta?? bkan buat maksiat pown?? ...sebenarnya x salah kita cinta dan menyanyangi seseorang tapi cinta  utama kita biar la kepada tuhan kerana ALLAH s.w.t  itu lah yg paling dekat dengan kita .. dia yg paling bnyak mendengar ,memahami rintahan hati kita. . jadi kalu nak bercinta biar la niat kerana ALLAH .. saya tertarik dengan kata kata yg diungkapkan (amirul) "kamal adli" dlm cerita salam cinta ni kata nya dengan ikhlas dia mencuri hati (laila) "diana amir" . . mencuri dengan "ikhlas" haha how sweet pasni ramai la yg nak guna ayat ni kan . . ..sebenarnya manusia x bleh lari dari perasan jatuh cinta tuh ,kalu org tuh x cinta kan kita pown tapi dia x bleh halang perasan cinta kita kat dia kan?? kan?. .

jadi cinta tuh sebenar nya lumrah dlm hidup,tapi zaman sekarang ramai yg bercinta berlandas kan nafsu semata mata ,ingin saya pesan kepada lelaki lelaki diluar sana temasuk diri sendiri tanam la niat dalam hati untuk berkahwin dngan org yg anda cinta insyaallah kalu kita ade niat yg btul ALLAH akan jaga hubungan tu sampai la kita disatukan secara halal ..tapi jgn lupa pulak solat lah yg pling penting k? korang x malu ke kat awek2 korang kalu x solat ?? n awek2 kat luar sana x malu ke dapat balak yg x tau mengaji,solat,hukum2 agama. . satu jew aku nak cakap kalu kita x jaga amalan kita dngan ALLAH mcm mane ALLAH nak jaga kita dari perkara2 yg x elok dan bala bencana???
jadi kalu cinta seseorang tuh ade cara yg btul untuk bercinta k,yg laki kalu dah betul2 cinta kat anak org tuh guna la cara betul jumpa la keluarga perempuan ,x bermakna kita jumpa sbb nak kawin jew sepangjang tempoh bercinta tuh x salah kalu kita rapat dengan keluarga masing2 baru la btul cara dia, mak ayah dia pown knal kita dan x de la mempunyai sangkaan yg buruk terhadap kita ...
ini x datang rumah org ambik anak dara org pastu kul 12 or 1 mlam baru reti nak anta dah tuh tinggal jew depan rumah blah mcm tuh jew besok kalu ade anak pempuan pastu bf dia wat camtu baru korang rase betapa kuang aja nya budak laki ni. . rasa seperti kakiku hendak hinggap dimulutmu hahahah. . setakat ni jela cerita writer ari ni ade masa writer sbg agi pasal benda ni. ..
pesanan aku,semakin kita ingin dkt dengan ALLAH smakin bnyak dugaan yg dtg k so bersabar la :)

Tuesday, 25 September 2012

alhamdulilah

25/9/2012 tepat jam 11.00 p.m ,,, hmm finally blog ni ditubuh kan mang x brape nak cntik sbb x abiz setting lagi tapi tangan dah gatal nak menulis plak . . tujuan saya bina blog adalah sekadar berkongsi idea, cerita ,pendapat, yg terlintas difikiran saya ,ye la melalui penulisan ni mcm2 boleh disampaikan. .knape tajuk aku tulis at top of my blog is article dunia??? sebenarnya dunia penuh cerita ,cerita sedih gembira n cerita cerita yg x masuk akal pown besepah skang ni. . tapi ni cerita saya sbb blog saya kan huhu kerek plak.. so besempena dngan penubuhan blog ni ,ingin la saya cerita kan dengan lebih terperinci knape saya nak bina blog ,sebenarnya semngat tu datang lpas aku tengok satu movie ni tapi aku x ingat movie ape? biasa la bnyak yg bermain di fikiran hahah .. dlm cite tuh dia seorang editor majalah yg baru nak bekecimpung dlm bidang penulisan ni,bnyak kali dia tulis artikel dia n dia rasa semua nya x kne n x sedap dibaca finally dia tulis kisah hidup sendiri yg dtg dari hati nurani dia,lpas tu memang meletup la pasal artikel tuh ..saya cite sikit jela yer pasal cite tuh, just sekadar nak sampai kan je ape guna ble kite menulis dari hati kite,bnyak tau sebenar nya kelebihan dia siapa sangka dngan membaca ape yg org lain tulis boleh membakar semangat kita n boleh merubah hidup seseorang dalam selip mata jew.. so inilah permulaan bagi aku untuk menulis haha lebih2 plak aku ni, bikin org menyampah jew . . so yg x minat menulis mesti tertanya ape benda yg hebat sangat tulis kat blog ni,yeah korang  x kan tau sampai suatu hari korang dah x tau nak cerita segala ape yg terpendam di hati dekat sape?? mcm aku bnyak yg aku nak ceritakan tapi x kan semua nak cerita kat member kan? kan? boleh muntah member dengar cerita korang hari hari. . maybe cukup sampai sini jew dulu sekadar sedikit pengenalan OK nanti ade mase aku cuba bukak topic2 cerita yg menarik lagi,skang aku nak layan movie dulu ..hehe inilah aktiviti korang ble dah sambung study kat IPTA tiap2 hari tanya member ade movie baru x?? hahah k la cukup sampai sini. . "tangan aku ni mang kemaruk nak menaip betul la"